Neptunkryssarpokalen 2015

Resultat FINAL | Race 1-7

Dag 3 – Race 6-7

150801_neppare_race7_finish_IMG_1697
Tredje och sista dagens tävlingar med första båtarna över mållinjen i Race 7.

Dag 2 – Race 4-5

150731_Neppare_race2_DSCN1062
Andra dagens tävlingar, startlinjen i Race 5 på Gårdsfjärden med Yttre Gården i bakgrunden.

150731_Neppare_race2_DSCN1063

150731_Neppare_race2_DSCN1066

Dag 1 – Race 1-3

Foto-Jan-Klingborn
Första dagens tävlingar och strax efter starten av Race 1, i bakgrunden syns strandlinjen av Yttre Gården.
Klicka på bilden för högupplöst version. Foto: © Jan Klingeborn

Foto-Jan-Klingborn.jpg
Mot kryssmärkena ute på Gårdsfjärden.
Klicka på bilden för högupplöst version. Foto: © Jan Klingeborn

Torsdag 30 juli 09:30
Skepparmöte
Tid för första varningssignal
Fredag 31 juli 11:00 Tid för första varningssignal
Lördag 1 augusti 11:00
Tid för första varningssignal – Inget startförfarande påbörjas efter 15:00
Regattamiddag/prisutdelning

Tävlingsinformation till deltagare
Inbjudan / NoR – Notice of Race thumb_pdf-logo_100px

Anmälda båtar (öppnas i nytt fönster)

Anmälan (stängd)

Under tävlingsdagarna kan du köpa frukost, lunchpaket, after sail (grillat) och regattamiddag.
Kuponger finns att köpa i regattaexpeditionen! Frukost, lunchpaket och after sail, kostar 50kr/st.
Regattamiddagen kostar 300kr (ingår en öl/1 glas vin) Regattamiddagen bokas vid inregistreringen!

Historia om Nepparpokalen
Inför sommaren 1942 instiftar fabrikör Harry Greisz, Norrtälje, ett vandringspris för en nationell segling om Neptunkryssarpokalen. Neptunkryssarpokalen lever än idag och är en av Sveriges anrikaste kappseglingar. Seglingarna om Neptunkryssarpokalen har hållits oavbrutet sedan 1942 – med ett undantag, sommaren 1955.

Seglingarna om den första Nepparpokalen hölls alltså 1942 och på stiftarens hemmavatten i Norrtälje i samband med klubbens traditionella ”Gräddöregatta”. Enligt stadgarna skulle tävlingen avgöras med två seglingar och om två båtar hade lika poäng efter seglingarna så avgjorde sammanlagd kortast seglad tid. Dessutom fanns en begränsning att varje segelsällskap endast hade rätt att ställa upp med fem båtar.

Detta var dock inte något problem vid det första årets seglingar. Sex båtar kom till start vid Gräddö utanför Norrtälje, två från Uppsala, två från Stockholm, en båt från Gävle och en från hemmaklubben Norrtälje SS. Seglingarna avgjordes som brukligt var under 1940-talet på en fast bana, vid Gräddöregattan gällde den vanliga sträckningen Flaten – Enskärspricken – Krokholmen – Flaten, som seglades i den ordningen den första dagen och åt andra hållet dagen därpå. Vinnare av den första Nepparpokalen blev Sten Bertze från Upsala SS.

Värt att nämnas från dessa första seglingar om ”Pokalen” är att det även var första gången som den mindre ”Neptun-12:an” kappseglade. Det var tre nybyggda båtar som deltog. En av dessa styrdes av konstruktören Lage Eklund och en annan av båtbyggaren Kalle Johansson.
Seglingarna 1943 arrangerades av Upsala SS på Ekoln och 1944 förlades seglingaran till Sandhamn och seglades i samband med Sandhamnsveckan. Inför Neptunkryssarpokalen 1944 hade intresset växt till sig ordentligt och inte mindre än 18 båtar fanns på startlinjen.

Det blev sedermera tradition att Neptunkryssarpokalen förlades till Sandhamn och Sandhamnsregattan. Alla de följande pokalseglingarna fram till och med 1954 seglades i Sandhamn.
Mer om seglingaran om pokalen genom sju decennier finns att läsa i boken om Neptunkryssaren.

(Källa: Neptunkryssarförbundet)