2020 – DragonForce 65 Class Global Invitational

6-11 September 2020, Nynäshamn Yacht Club in association with DF Sailing Sweden, Fagerviken

Invite NoR (Coming later)

PRESSMEDDELANDE NYNÄSHAMN
2020-02-20

Första VM:et i ”bryggsegling” till Nynäshamn.

Världseliten i radiostyrd segling samlas i september i Nynäshamn och gör upp om det första VM:et i klassen DragonForce 65. Totalt kommer 78 seglare från 14 länder. Alla är de meriterade seglare i storbåt, många med både VM-, och nationella guldmedaljer.

Nej, det är inte bryggseglare i vanlig bemärkelse, utan kappsegling på högsta elitnivå. Skillnaden är bara att båtarna styrs från land. Arrangör är Nynäshamns Segelsällskap och DF Sailing Sweden, http://dragonforce65.se/

Dragon Force 65 är en internationellt klassad radiostyrd segelbåt. På bara sex år har den sålts i över 1200 exemplar i Sverige och är nu den snabbast växande segelbåtsklassen i världen med 100.000 båtar. I Sverige fick båten SM-status 2018. Den är 65 cm lång. Roder och segel sköts från land med en radio.

Nynäshamn valdes som VM-arena i konkurrens med andra nationer bland annat för den 360 meter långa flytbryggan som ger en rad fördelar. Den går i vinkel så att en bana alltid kan läggas parallellt med bryggan, och bara ett 20-tal meter ut, i alla vindriktningar.

Banan som seglas är cirka 60 meter lång. Båtarna seglar en bana med kryss (mot vinden) och läns (med vinden) i två varv. Start och mål är mitt på banan och seglaren kan gå utmed bryggan och följa sin båt. På så vis får seglarna närhet till båtarna och åskådare får en bra överblick om vem som leder.

Officiellt heter VM:et, DragonForce 65 Global Invitational 2020, eftersom klassen är så ny och det krävs ett par år för att man ska få kalla det World Championship. Men på plats är många av världens duktigaste seglare.

DragonForce 65 klarar vindstyrkor på upp till 15 m/s. Fyra olika stora riggar är tillåtna att använda och seglaren väljer den som är lämpligast i förhållande till rådande vindstyrka.

Fakta om DragonForce65:
Båten är 65 cm lång och väger 1,2 kilo. Mastens längd är 915 mm. Skrovet är i ABS-plast och kölen med bulb i aluminium.
Länk till Video inför DF65 Global Invitational 2020 i Nynäshamn: https://www.youtube.com/watch?v=dQsq6ETRwBM&feature=youtu.be
Se mer på: DF65 hemsida: www.dragonforce65.se
Facebook: https://www.facebook.com/groups/500951286693032/

Varför DragonForce 65 blivit så populär:
1. Känslan att segla den är i stort densamma som att sitta i en stor segelbåt.
2. Det är lätt att lära sig hantera båten, bara två reglage att sköta, roder och skot.
3. Det är en entypsbåt, dvs. alla båtar är likadana.
4. Alla kan vara med och tävla oavsett kön eller ålder.
5. Social. Skapar många nya sociala kontakter.
6. Rolig. De flesta båtarna köps för att ha skoj med.
7. Liten. Tar litet utrymme att förvara den hemma. Enkel att transportera.

För mer information:
Mats Hansson, (ordf. DF65-förbundet), 0734-425601